Saznati za smrt bliske osobe uvek je potresno i teško. Stanje šoka, a potom besa, zbunjenosti i tuge porodicu dovodi u jedno zaista posebno stanje. Na žalost, baš tada su i obaveze koje su zadesile pokojnikove bližnje i te kako velike.

U takvom stanju svesti, nije nimalo lako obaviti sve što je potrebno. U toj zbunjenosti, često porodica ni ne zna od čega treba početi.

S obzirom na to da već tri decenije svakodnevno sarađujemo sa ljudima koji su upravo pretrpeli gubitak člana porodice, dobro znamo kakva je pomoć u tom trenutku potrebna.

Zato želimo da vam pomognemo.

ŠTA JE POTREBNO URADITI

Nakon smrti srodnika, prvi korak je sređivanje dokumentacije:

  • Porodica kontaktira pogrebno preduzeće, koje može preuzeti na sebe dalju papirologiju;
  • Pogrebno preduzeće obavlja prijavu smrti kod matičara;
  • Matičar šalje papire elektronski PIO fondu (ukoliko je preminuli bio penzioner), zdravstvu i sudu radi odjave pokojnika i pokretanja ostavinske rasprave;
  • Ukoliko je umrlo lice bilo penzioner, porodica (ili srodnik) treba da ugasi tekući račun u banci;
  • U slučaju da porodica želi da se umrlo lice preveze van granice zemlje u kojoj je nastupila smrt, pogrebno preduzeće vadi potrebnu sprovodnicu u ambasadi za tu državu gde se prevozi pokojnik;

Kroz neko vreme, ako nema sudskog spora, sud ili notar će pozvati naslednike na ostavinsku raspravu.

Po novom zakonu i zaostale penzije koje ostanu na računu preminulog, a ne podignu se do prijave smrti, pripadaju ostavinskoj raspravi i tek posle iste sredstva mogu da se isplate naslednicima.

PRIPREMA SAHRANE

Kada ste odabrali pogrebno preduzeće, sa njima dogovarate preuzimanje i prevoz pokojnika, čuvanje u rashladnoj komori do sahrane, oblačenje pokojnika, a potom birate i pogrebnu opremu.

Ukoliko se odlučite za ukop, osnovni elementi koji su potrebni su:

  • odabir sanduka i propratnih elemenata ( dušek, jastuk, pokrov);
  • odabir nadgrobnog elementa (krst, piramida i drugo);
  • suze, venci i ikebane od prirodnog ili veštačkog cveća;

NAŠA POMOĆ

Nadamo se da smo vam pomogli time što vam predočavamo spisak, odnosno uobičajeni redosled delovanja nakon vesti o smrti bližnjeg, kako ne biste propustili nijedan bitan deo, pogotovo što se dokumentacije tiče.

Takođe, možemo vam pomoći i u realizaciji svega nabrojanog, ukoliko se odlučite da poverenje poklonite baš nama.

Od preuzimanja i prevoza pokojnika, preko sređivanja dokumentacije i besplatnog čuvanja u rashladnom uređaju, do kompletne pogrebne opreme – tu smo. Profesionalno, znalački, a po najpovoljnijim cenama. I kada radimo kompletan posao, nenametljivi smo, a pouzdani.

SAVET

Prepustite profesionalcima da se pobrinu oko svega, a vi se posvetite svojim emocijama, članovima porodice, prijateljima i rodbini koji će vam tih dana neprestano dolaziti.

Podsetite se lepih uspomena na pokojnika, odajte mu počast na način na koji vi želite, osmislite detalje za poslednji ispraćaj, poput pozdravnog govora ili muzike.

I brinite o sebi i bližnjima. Koliko god da boli, vi ste još tu. I šta god da bilo, koliko god da to loše izgleda danas, život će se nastaviti i sutra će biti bolje!

Telefon na koji nas možete dobiti 24časa 365 dana u godini

u Srbiji: +381 60 37 47 097